dilluns, 25 d’agost de 2008

NOTA DE PREMSA

LLUÍS FORNÉS: “DEMANEM QUE EL RIURAU DE SERVET A XALÓ SIGA DECLARAT BÉ DE RELLEVÀNCIA LOCAL”.

El passat divendres 22 d’Agost a les 10 de la nit va tindre lloc al Riurau de Servet a Xaló una vetlada musical i literària organitzada per l’Ajuntament de Xaló i l’associació Riuraus Vius.

L’afluència de públic va superar totes les expectatives, doncs hi varen assitir unes 250 persones. Entre els assistents estaven l’alcalde de Xaló i altres regidors tant del mateix poble com d’altres pobles de la comarca.

La cerimònia va començar amb una salutació del regidor de cultura de Xaló, Jaume Noguera, seguida de la presentació de l’acte per banda de Carme Miquel, vicepresidenta de l’associació Riuraus Vius, qui també va llegir un fragment del llibre Un estiu a la Marina Alta, escrit per l’autora a finals dels 60.

El llibre, del qual se n’està preparant una reedició, conta un relat que mostra aspectes de la vida de la comarca, la Marina Alta, en un moment d’importants canvis socials, com l’inici d’un turisme de masses acompanyat per un boom en la construcció i els serveis, i el progressiu abandonament del món agrícola, sobretot el de l’elaboració de la pansa, que els protagonistes de la narració viuen directament i sobre el qual reflexionen.

En acabar, va tindre lloc l’espectacle més insòlit que mai s’haja vist en un Riurau. La soprano Mari Carmen Pedro de Costa va cantar dins el Riurau de Servet, acompanyada pel pianista Francesc Estévez, director de l’orquestra de la Marina Alta.

Tot seguit, Lluís Fornes, secretari de l’associació, va fer una petició en nom de Riuraus Vius: “Demane en nom de l’associació Riuraus Vius que el Riurau de Servet siga declarat Bé de Rellevància Local, de manera que els propietaris, a banda de tindre l’orgull de posseïr un riurau d’estes característiques, puguen desgravar a hisenda per les despeses de conservació del riurau. Este riurau és un patrimoni històrico-cultural i les despeses de conservar-lo no haurien de recaure exclusivament en la familia Servet.”

La sòcia d’honor 2008 de l’associació Riuraus Vius, Pepa Guardiola, va llegir el conte De Xaló a l’Argentina, amb el qual va acabar la primera part. I es va fer un descans amb beguda i degustació de dolços de Xaló per als assistents.

En començar la segona part, la Soprano Mari Carmen Estévez va actuar de nou, seguida de Lluís Fornés qui, acompanyat també per Francesc Estévez va recitar ‘Dos dotzelines amb Montgó i riuraus’ del poemari Nu en el temple del sol

A continuació Carme Miquel va llegir un altre dels fragments del seu llibre: “El futur de la pansa”.

La vetlada va concloure amb l’actuació de la Rondalla de Xaló, amb cançons com “ Mare, mare, mare que el riurau es crema”, “Ja ve Sento de ca la nóvia” o “Anem a empilar”, i els agraïments de Carme Miquel als qui havien fet possible la vetllada, en especial a Paco i Mercedes, propietaris del riurau.


Gabinet de Premsa de l’associació Riuraus Vius.

 
"); pageTracker._trackPageview();